Mournequest

Ταξίδι στα μυθικά Βουνά της Ιρλανδίας. 

Τα βουνά Mourne είναι μια περιοχή στην Ιρλανδία για τα οποία λένε ιστορίες θρύλων, μύθων και μαγείας. Μεταξύ άλλων λένε ότι το Shimnavore, ένα κακόβουλο πλάσμα, μέσα από την φυλακή του πίσω από τα τοίχοι Mourne κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο των εφιαλτών. Τώρα εξαρτάται από εσάς να αποτρέψετε αυτά τα εφιαλτικά πλάσματα να βοηθήσουν τον ισχυρό Shimnavore να βγει από τη φυλακή και να καταστρέψει τα ήσυχα βουνά Morne.

Ο στόχος των παικτών στο MOURNEQUEST είναι να αποτρέψει το κακό Shimnavore να διαφύγει από τη φυλακή του στα βουνά Mourne. Αλλά πριν τελικά τον πολεμήσετε, πρέπει να νικήσετε τους εφιάλτες του, καθώς και τους πανούργους Bogbeans. Για να έχετε μια ευκαιρία στην τελική μάχη, είναι σημαντικό να βελτιώσετε πρώτα τις δικές σας ικανότητες.

 

Το ταμπλό του παιχνιδιού MOURNEQUEST είναι σχετικά εύκολο να κατανοηθεί και αποτελείται από 4 μέρη, το καθένα με παρόμοια δομή. Καθένας έχει ένα σημείο εκκίνησης από το οποίο ένας ήρωας μπορεί να ξεκινήσει και αν χρειαστεί να γιατρέψει τυχών τραύματα. Υπάρχει επίσης ένας βασικός λίθος, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό σημείο για τους αντιπάλους, και ένα σημείο Nexus, από το οποίο στη φάση ανάπτυξης προέρχονται αφενός οι κάρτες εξοπλισμού και από την άλλη μπορούν επίσης να εμφανιστούν οι Bogbeans. Υπάρχουν διασταυρώσεις όπου εμφανίζονται περιστασιακά μαγικά καζάνια, καθώς και πεδία πόρων όπου μπορεί να συλλέξετε συγκεκριμένα αγαθά. Υπάρχουν επίσης οι σήραγγες Dunnywater, οι οποίες επιτρέπουν ένα γρήγορο ταξίδι από τη μία άκρη του χάρτη προς την άλλη καθώς και δύο θέσεις εμπορικών συναλλαγών, όπου τα αγαθά μπορούν να ανταλλαγούν με άλλους πόρους ή κειμήλια.

Ο κύριος κίνδυνος για τους ήρωες είναι ότι οι Εφιάλτες δεν μπορούν να εκδιωχθούν πριν φτάσουν στα βουνά Mourne. Μετά από κάθε κίνηση, κάθε παίκτης πρέπει να ρίξει το ζάρι «πυξίδα» και ανάλογα με την κατεύθυνση που δείχνει η ζαριά, περιστρέφεται ο δίσκος με τον αντίστοιχο Εφιάλτη. Εάν η άκρη του δίσκου δείχνει στην πέτρα κλειδί, ο Εφιάλτης μπαίνει στο παιχνίδι και ξεκινο΄θν να κυνήγουν τους ήρωες. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να πληρωθούν οι πόροι που αναγράφονται στο δίσκο, πράγμα που απομακρύνει τον κακοποιό από το παιχνίδι.

Οι ήρωες μπορούν να βελτιωθούν με την κατάκτηση καρτών εξοπλισμού στα σημεία Nexus. Είτε τραβούν μια κλειστή κάρτα από στοίβα ανεφοδιασμού, η οποία δεν κοστίζει πόντο ενέργειας, ή την πάνω κάρτα από το σωρό με τις ξεσκαρταρισμένες, για την οποία πρέπει να ξοδευτεί μία από τις τρεις διαθέσιμες ενέργειες. Για κάθε ικανότητα (κουράγιο, δύναμη, μαγεία) μια κάρτα μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από τον πίνακα του ήρωα και η αξία στην κάρτα προστίθεται στην τιμή του πίνακα. Μαζί αποτελούν τη βασική αξία μιας ικανότητας.

Η αντίστοιχη βασική τιμή χρησιμοποιείται στις μάχες. Εάν ένας ήρωας στέκεται σε ένα τετράγωνο με ένα Bogbean ή έναν Εφιάλτη, μπορεί να χρησιμοποιήσει 1 ενέργεια για να επιτεθεί στον αντίπαλο. Για να το κάνει αυτό ρίχνονται τα διαθέσιμα ζάρια και το αποτέλεσμα προστίθεται στη βασική τιμή. Εάν η αξία αυτή ισούται ή υπερβαίνει την αξία του αντιπάλου στην αντίστοιχη ικανότητα, ο αγώνας κερδίζεται. Το παιχνίδι αρχίζει με ένα ζάρι. Εάν οι ήρωες εξορίσουν έναν εφιάλτη ή αν ένας εφιάλτης διαφύγει στα βουνά Mourne η ομάδα παίρνει άλλο ένα ζάρι με καλύτερες αξίες και μπορεί στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συλλέξουν έως και 3 επιπλέον ζάρια, εκ των οποίων, 4 στο σύνολο, μπορούν να ρίξουν τα 3.

 


Η δύναμη των αντιπάλων εξαρτάται από τη φάση της σελήνης. Συνολικά δύο ολοκληρωμένοι σεληνιακοί κύκλοι παίζονται ανά παιχνίδι. Εάν ο Shimnavore δεν ηττηθεί μέχρι τότε, οι ήρωες χάνουν το παιχνίδι. Οι αντίπαλοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί με το κόκκινο φεγγάρι, και ιδιαίτερα αδύναμοι με το πράσινο φεγγάρι. Ο δείκτης φεγγαριού μετακινείται αμέσως μετά από κάθε κίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ήρωες δεν έχουν πάντα τις ίδιες συνθήκες στη μάχη τους. Ενώ είναι αρκετό για να νικήσουμε τους Level 1 και Level 2 Bogbeans με μία ικανότητα, οι Bogbeans Level 3 πρέπει να νικηθούν με δύο ικανότητες στον ίδιο γύρο αλλιώς θα φύγουν και θα ληστέψουν τους ήρωες. Με τους Εφιάλτες είναι απαραίτητο να τους νικηθούν και στις 3 ικανότητες, όμως αυτοί δεν φεύγουν, αλλά κάνουν ζημιά στους ήρωες. Όταν πρόκειται να αντιμετωπίσεις τον Shimnavore, πρέπει να τον νικήσεις δύο φορές και στις 3 ικανότητες.

Μετά τον γύρο των ηρώων είναι ο γύρος των αντιπάλων. Πρώτα τα Bogbeans κινούνται από ένα πεδίο, στη συνέχεια οι Εφιάλτες από 2 πεδία. Οι Εφιάλτες που περιφέρονται στα βουνά Morne χρησιμοποιούν στη συνέχεια τις ατομικές τους κακές ικανότητες. Εάν υπάρχουν αντίπαλοι σε ένα χώρο στον οποίο στέκεται ένας ήρωας, ο ήρωας επιτίθεται. Αν ένας ήρωας χάνει το τελευταίο από τους 3 πόντους ζωής του, το παιχνίδι χάνεται. Όταν οι επιθέσεις έχουν τελειώσει και οι ήρωες επιβίωσαν, ακολουθεί το τράβηγμα πλακιδίων

Για κάθε σημείο Nexus στο οποίο δεν υπάρχει μινιατούρα και όπου δεν υπάρχει πλακάκι, Τραβάμε ένα νέο πλακάκι συναντήσεως. Μετά μπαίνουν στο παιχνίδι επιπλέων Bogbeans, δίνονται στους αντιπάλους επιπλέον κινήσεις ή τοποθετούνται μαγικά καζάνια στις διασταυρώσεις. Η συλλογή ενός καζανιού από τους ήρωες οδηγεί συνήθως στην παραλαβή ενός Relict που έχει ισχυρές ικανότητες. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί το απρόσμενο και ένα καζάνι να εχει «πειραχτεί» και να ξεκινήσει ένα όχι τόσο θετικό γεγονός.

Με την έναρξη της δεύτερης φάσης του φεγγαριού, το Shimnavore μπαίνει στο παιχνίδι και μόλις δεν υπάρχουν αντίπαλοι στο παιχνίδι, μπορεί να ξεκινήσει η άμεση μάχη εναντίον του κακοποιού. Κάθε γύρο μπορείτε να επιτεθείτε με τον γνωστό τρόπο μία φορά εναντίον του από ένα σημείο Nexus. Μετά τη σειρά των ηρώων, το κακό χτυπά με μανία. Αυτό μπορεί να βλάψει τους ήρωες ή να γκρεμίσει μερικώς τα τοίχοι. Αν ένα κατεστραμμένο κομμάτι τοίχους παθαίνει επανελεγμένα ζημιά, το Shimnavore θα αποδράσει και το κακό κερδίζει. Εκτός από τις επιθέσεις τους οι ήρωες στον γύρο τους έχουν την δυνατότητα να αποκαταστήσουν κατεστραμμένα κομμάτια του τοίχου. Αν ο Shimnavore ηττηθεί έξι φορές, το καλό θα κερδίσει και όλοι συνεχίζουν την ειρηνική και γαλήνια ζωή τους στα βουνά Mourne.

Η παραγωγή

Αυτό που αμέσως χτυπάει στο μάτι είναι οι εντυπωσιακές μινιατούρες. Οι ήρωες από ανθεκτικό υλικό σε γκρι χρώμα και τους αντιπάλους τους σε πράσινο ποζάρουν με λεπτομέρεια. Ξεκινάς με καλή διάθεση στο τραπέζι όταν μπαίνουν στις θέσεις αφετηρίας τους. Οι κάρτες, ο πίνακας του ήρωα, οι δίσκοι των εφιαλτών και τα διάφορα παρελκόμενα είναι επίσης άριστα και υποστηρίζουν την καλή εντύπωση μαζί με το πουγκί για τα πλακίδια.

Οι οδηγίες είναι πολύ καλά δομημένες και βασίζονται στην πορεία του παιχνιδιού. Υπάρχουν μερικά εικονογραφημένα παραδείγματα και γενικά τα γραφικά δεν είναι παραπλανητικά. Ήδη το πρώτο παιχνίδι κύλισε πολύ ομαλά και έπρεπε μόνο σε λιγα σημεία να ελέγχεται περιστασιακά και στην συνέχεια να διευκρινιστεί γρήγορα.

Το παιχνίδι είναι στα αγγλικά, οπότε τουλάχιστον ένα άτομο στο τραπέζι πρέπει να καταλαβαίνει καλά αγγλικά.

Το παιχνίδι παίζεται από 2-4 παίκτες, διάρκεια παρτίδας περίπου 100-λεπτά και συνιστάται για ηλικίες από 10+ ετών

Σχεδιαστής: Leonard Boyd, David Brashaw

Εικονογράφος: John Farrelly, Alan H. Perry

Εκδότης: Backspindle Games Ltd.

Μπορείτε να αγοράσετε το παιχνίδι ΕΔΩ

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand